Йога лайфстайл

Шарат Джойс за това колко е важно да имаш учител

Когато преподавам в Майсор, Индия, виждам около 2000 ученици за шест месеца. Когато пътувам се срещам с два пъти повече хора от целия свят. Не идват само стари ученици. Идват и много такива, които никога не са се занимавали с йога. Поправят тяхната асана и им помагам да изградят основи. Насърчавам ги а започнат да се занимават с йога редовно. То не е само практикуване 2 часа дневно на постелката. Йога е как живееш, как функционираш в ежедневието.

Ащанга йога е начин на живот. Без стабилна структура и основа, сградата няма да е силна. В йога е много важно да имаш дуру, който да те напътства. Това е като когато бебето се учи да ходи. То получава подкрепа за първата си стъпка. Ако падне, винаги има някой да го вдигне и постави на краката отново. Когато бебето се научи да върви, самото ходене става втора природа и той/тя няма нужда повече от помощ. Така е и в йога, имаме нужда от подкрепа и помощ, за да направим първите си стъпки. Когато стари и нови ученици практикуват заедно, те се подкрепят взаимно. По-късно, на по-висите етапи на йога, нямаш нужда от толкова много помощ. Като ходенето, тя се случва естествено.

Йога садхана обаче е друго нещо. Това е лична работа. Само вашите собствени усилия, учене и разбиране ще ви водят в духовна посока. И в същото време, имате нужда от насоки. Гуру дава на ученика си по-широка перспектива за йога. Хората искат да знаят онова, което не знаят. Стремете се да разберете какво е йога, какво е духовност, какъв е смиълът на всичко това, каква е целта на онова, което правите? Всички искаме да знаем това. Какъв е смисълът на живота? Какъв е смисълът на духовността? Как можем да стигнем дотам, как можем да живеем по-добре във времето, което имаме на този свят? Трябва да намерим начин да отидем по-надълбоко в себе си, по-дълбоко в практиката. Ние не сме вързани за група хора, които само седят и си говорят за асана, опитващи се да си обяснят как да стоят на ръцете си или как да се навеждат назад.

Това знание е много ограничено и е безсмислено знание. Онова, което трябва да знаете е как да се подготвите за получаването на по-голямо знание. Това е смисълът на практиката. Йога е само идея, като съзнателността и свръх-съзнателността. Но тя е и средство. Гуру дава необходимите средства на ученика. Гуру показва как да се използват средствата, за да се открие по-ярка светлина. Асана е само част от средствата. Ако ученикът не знае как да използва средствата, ще стане голямо бедствие. Само гуру, Вашият учител, може да Ви даде това знание.

Много хора качват свои видеа в You Tube, но те не се свързват с хората. Всеки иска да копира другия. Много хора например искат да напишат книга. Те копират откъси от други книги и пействат тези откъси в собствената си книга. Копи и пейст, това е всичко. Хората живеят копи-пейст живот. В това няма опит. Хората искат да копират живота на някой друг, защото им изглежда или звучи добре и да го пейстнат в собствения си живот. Те гледат видеа, за да видят как да правят асана, но не добиват и грам опит, защото не получават нищо от общуването със и енергията на гуру. Те не добиват опит в реалния живот.

Ако енергията не се развие заедно с гуру, няма връзка. Много неща се губят така. Много неща се размиват. Без тази връзка, няма опит в реалната йога.

No comments yet! You be the first to comment.

Вашият коментар