Анатомия

Уддияна банда

Псоас и диафрагма

Винаги съм считала, че от двете банди, Уддияна е по-лесната за усещане и разбиране. Но не е съвсем така. За разбирането ясно. “Уддияна” означава “летяща нагоре” и това описва въздействието на Уддияна банда енергията.

Трудностите започват с това, че банда не е конкретен мускул, нито дори група мускули, а само това – енергия. Нека разгледаме обаче анатомичните структури, които позволяват да усетим и използваме тази енергия.

В предишния пост за Мулабанда, споменахме как активирането на мускулите на тазовото дъно активира и най-долните коремни мускули. Но всъщност, това е само начин да кажем, че най-долната част на корема се прибира навътре. Това не ни казва абсолютно нищо за онова,което се случва отвътре.

Причината е, че когато стане въпрос за банда, обикновено си говорим за РЕЗУЛТАТА от банда, а не за самата банда. Да, можем да казваме, че Мулабанда е тазовото дъно, но всички знаем, че не е, по същия начин, по който гръбначният канал не е Сушумна нади, нито самите нади с нервите.

Та, какви са резултатите от активна банда? За Мула това е заземяването, пускането на корени, стабилността – това е повече КАЧЕСТВО на движенията или позата, които извършваме. Уддияна, от друга страна, е отиваща нагоре и затова често се наблюдава като лекота, издължаване, амплитуда и грация дори на движенията. Самото усещане за флоу, за летеж, за ефирност, които виждаме в изпълненията на много напреднали практикуващи е резултат от тази енергия.

Но колкото това да е енергия, толкова на всички ни е ясно, че без никакво мускулно усилие нищо не става. Дори обратното, иска се доста усилие, за да придобият движенията ни тази лекота. Опре ли до мускули, свикнали сме да мислим за Уддияна банда като за корема. Корема въобще или по-конкретно “най-долната част на корема”. Определено, някаква част на корема участва, в крайна сметка, нищо не е изолирано в телата ни.

Но има един мускул, който може най-пряко да се свърже с Уддияна банда, не само защото се намира в сърцето на сърцевината. Това е псоасът. Аз съм писала много са този до голяма степен непознат мускул. Разказвала съм и как аз се запознах с псоаса си и защо съм влюбена в него. Тук нека разгледаме защо все пак именно псоасът бихме могли да наречем физически носител на уддияна банда. Първо, кратка анатомия.

Псоасът всъщност са три мускула: малък псоас, голям псоас и илиакус (хълбочен мускул). Малкият псоас не ни вълнува много, защото е малък мускул и не е много силен, а и при много хора той може да липсва. Другите два мускула пък имат общо сухожилие и затова технически са известни като илио-псоас, макар за краткост да ги наричаме “псоас”. Илиопсоасът е най-мощният бедрен флексор, на първо място. Това за нас е много важно, защото като ходещи на два крака, ние извършваме бедрена флексия постоянно – ходене, тичане, седене…

Бедрената флексия е и много широко застъпена като движение и в йога. (Е, очевадно, не всичко при тези дейности опира само до псоаса, но тук ни интересува той.) С тази му функция е свързано и положението му в тялото. Илиопсоасът е от двете страни на гръбнака и таза, по един за всеки крак. Той практически обгражда от двете страни центърът ни на тежестта и това веднага ни навежда на мисълта, че той ще е много интимно свързан с контрола над центъра на тежестта. Каквото и да правим – ходим, тичаме, отскачаме назад или напред, повдигаме се до Стойка на рамене или изпълняваме пирует, ние по същина контролираме центъра си на тежестта.

Именно с контрола над центъра на тежестта са свързани такива понятия като центрираност, събраност (към центъра), групираност…Всякакви отскачания, въртения, салта и подобни неща изискват център. псоасът е мускулът, който свързва торса с краката и той е единствения мускул, минаващ от горе (от лумбалните прешлени, за които се залавя) през таза до краката (за които също се залавя от другия си край).

Да, имаме нужда и от коремните си мускули, но чувствителността към псоаса е в основата на Уддияна банда, защото именно тази чувствителност и умението да използваме псоаса си ни дава качествата на Уддияна банда. Запознайте се с анатомията на псоаса си и опитайте!

No comments yet! You be the first to comment.

Вашият коментар