Анатомия

Компенсации на горния трапец

Нож в окото. Масивни главоболия. Болки в долната челюст. Изтръпване на пръстите. Болка, която пронизва цялата Ви ръка.  Неравни рамене.  Повдигнати до ушите рамене. За какво става въпрос? Всички тези неща и още много други може да са резултат от една от най-честите компенсации в телата ни—горния трапец.

Трапецовидният мускул е мускул с формата на трапец, покриващ кажи-речи целия гръб, но за целите на този пост ще се фокусираме върху горната му част, известна като “горен трапец”. Горният трапец започва  от лигаменти около първите 6 прешлена и покрива раменете. Нормално функцията му е да завърта лопатките нагоре и да Ви помага да повдигате ръцете си встрани над 90° нагоре. Когато горният трапец си върши работата добре, няма никакви проблеми с врата или раменете.  Но ако мускулите на ротаторния маншон, като надгребенният и/или други стабилизатори на лопатките (ромбовидни мускули, среден и долен трапец) са слаби, горният трапец е много услужлив да се намеси, независимо дали повдигате ръце над 90° или по-ниско, дали ги повдигате встрани или отпред. Той ще свърши работата, каквато и да е тя.

Дали се протягате да извадите чиния от шкафа над главата си, боядисвате тавана, карате колата си, облегнати на една страна, хвърляте фризби по плажа или повдигате ръцете си за Суря Намаскар и Воин—може да се чувствате прекрасно, но бавно и полека, претоварването на горния трапец води до прекалено стягане на мускула дори и в покой. Започват да се появяват симптоми—скован врат, докато работите на компютъра, главоболия, заради продължително седене зад волана или изненадваща болка по ръката, когато носите нещо в нея. Това са симптоми за претоварен горен трапец.

Как да разберете дали наистина горният Ви трапец е причината за скования Ви врат, болките в раменете, врата, главата или изтръпването на ръцете? Разбира се, най-добре е да се консултирате с приложен кинезиолог, който би могъл да установи с по-голяма точност каква е причината. Но когато горният трапец е прекалено стегнат, той често изпраща тригерни точки към окото от същата страна. Освен това, повдигачът на лопатките и вратните мускули отстрани (скалени) също ще са стегнати, дърпайки задното първо ребро нагоре. Това от своя страна компресира брахиалния плексус и резултатът е болка, изтръпване, мравучкане и парещо усещане надолу по ръката. При продължително притискане на нервите, може да се появи и слабост в ръката. Заедно, тези симптоми обикновено се наричат “увреда на брахиалния плексус”, “”парализа на Ерб” или “брахиален радикулит”.

КАКВА Е ПРИЧИНАТА ТРАПЕЦЪТ ДА КОМПЕНСИРА?
Травма / слабост на супраспинатуса

Една от най-честите причини за компенсации от страна на горния трапец е слабост или травма на супраспинатуса. Супраспинатусът (надгребенен мускул) е мускул на ротаторния маншон и основната му функция е да отвежда ръката встрани на 30° и да стабилизира раменната става. Повдигането на ръцете встрани изисква работа първо от супраспинатуса, който да отведе ръката встрани и да стабилизира рамото, преди делтовидният мускул да поеме движението. Когато този мускул не успява да си свърши работата, делтовидният се опитва да отведе ръката встрани, но не може, защото той има силата да го направи едва, когато ръката е подминала 30°.  И тогава, на помощ идва горният трапец.

Слабост на лопатките

Друга честа причина за компенсации на горния трапец е слабостта и нестабилността на лопатките.

Лопатката е кост, която се движи винаги заедно с ръката, а и “рамото” всъщност е става между лопатката и раменната кост на ръката. Много мускули се залавят за лопатката от всички страни като помагат да се контролира нейната подвижност и стабилност при многото движения, които лопатката извършва самостоятелно и заедно с ръката. Ако мускулите, които отговарят за стабилността на лопатките, за повдигането й или ретракцията й (придърпване назад), горният трапец се включва в работа, за да помогне на лопатката да се движи и така да се движи и ръката в рамото.

Ако Чатурангата Ви изглежда така, можете да се обзаложите, че лопатките Ви са слаби…

Разбира се, тези неща могат да бъдат забелязани при извършване на движения по време на йога практика, но се иска опитно око и внимание. Понякога тези компенсации могат да останат незабелязани с години, особено при силни индивиди, които имат сила в други мускули и видимо правят всичко “добре”.  Но индивиди с по-малко функционална сила биха го забелязали веднага. Повдигане на раменете или държането им повдигнати, сковани мускули на врата и горната част на гърба, чести болки в рамото.

Но освен претоварен, горният трапец може и да е свръх-активен—като да се стяга първи при извършване на движение и да потиска работата на останалите мускули, които би трябвало също да работят за това движение.

Всъщност, болшинството от влакната на горния трапец се залавят за дисталния край на ключицата и заради ориентацията си, когато те се съкращават, те завъртат ключицата медиално. Тази ротация на ключицата силно компресира стерноклавикуларната става и това е много полезно действие. Имено това действие на горния трапец често се забравя и пренебрегва. Тази компресия на стероклавикуларната става от горния трапец позволява силите и натоварванията от ръката и рамото да се отнесат от врата и да се разпределят надолу, минавайки през ключицата, гръдния кош и скелета. Всеки,който го боли врата трябва да е запознат с това действия на трапеца.

Реално, почти всички горни трапецовидни мускули, които изглеждат свръх-активни, са отпуснати и слаби, борещи се да завъртат лопатката нагоре ефикасно при повдигане на ръцете нагоре. Именно тази борба на слабите мускули да свършат поне някаква работа ги прави свръх-активни. Ако случаят е такъв, разтягането на трапеца няма да помогне, защото разтягане на вече отпуснат и слаб мускул само ще го направи по-слаб. Тук се искат упражнения за сила и издръжливост на мускула.

НАКРАТКО…

Горният трапец може да е хипер-възбудим и свръх-активен, а може и да е претоварен. В двата случая се иска различен подход към този мускул.  Ако сте имали “замръзнало рамо”, травма на врата от типа “камшичен удар”, скъсан мускул някъде около рамото или нещо такова—вероятно трапецът Ви е претоварен, заради работата на травмираните мускули, която е поел. Но ако сте нямали такива травми и въпреки това имате болки и скованост във врата или рамото, по-скоро става въпрос за трапец, който просто не работи правилно и неговата “свръх-активност” е  неспособността му да свърши  работата, която го карате да прави.

Ако практиката Ви по йога включва много повдигания на ръцете над главата и/или Чатуранги и баланси на ръце, не пренебрегвайте горния си трапец. Всяка слабост, болка или дискомфорт при изпълнение на асани, включващи работа с раменете изисква внимание и би трябвало да Ви насочи да потърсите помощ. Неразрешените компенсации не се оправят от само себе си, а при натоварване на тялото дори се задълбочават.  Отпускането или тонизирането на мускулите е едната страна на задачата, а преобучението на нервната система да активира необходимите мускули когато трябва—друга.

В следващи постове ще изследваме и предния зъбчат мускул, чиято сила е решаваща за здрави рамене, както и други проблеми, свързани с мобилността и добрия пърфомънс на раменете като цяло. А засега – толкова.

Ако Ви е нужна помощ не се колебайте да се  свържете се с мен за среща и консултация и ще започнем работа върху коригирането на стойката Ви, мускулните дисбаланси и дълголетието Ви в йога. Ако преподавате йога, очаквайте скоро и серията кратки онлайн семинари по наболели въпроси на постановката, изпълнението и техниката на асана, както и нейното по-терапевтично и функционално приложение.


Абонирай се за блога по email:

No comments yet! You be the first to comment.

Вашият коментар