Анатомия

Компенсациите – за какво става дума?

Компенсации. Какво означава това? Всички ли ги имаме? Нещо като..“Време ти е да се ожениш.“ Неизбежно. Или пък е нещо нормално, кат професионалните деформации, само че приложимо за абсолютно всеки човек?

Напоследък голяма част от времето ми отива да задълбочавам познанията си в тази област и в поредица от статии ми се ще да разгледам някои от най-честите компенсации на тялото. Може би си мислите, че това няма нищо общо с вас, защото сте си напълно добре, но не бързайте. Разгледайте списъка с най-честите симптоми и се замислете дали не сте изпитвали нещо от следното:

  • Главоболия
  • Мравучкане и/или изтръпване по ръцете
  • Рязка болка в петата/петите
  • Скованост на врата
  • Болки в коленете
  • Изтръпване и липса на чувствителност в пръстите на краката
  • Заключване на коленете.

Това са само част от признаците, че тялото ви компенсира.
Телата ни са уникално устроени да подкрепят функцията. Ако трябва да се свърши някаква работа, тялото ще я свърши, независимо дали реално може – т.е. дали мускулите, които би трябвало да свършат тази работа успяват или не. Когато един мускул трябва да работи, но не може, тялото автоматично ще накара някой друг (мускул) да свърши необходимата работа. Звучи добре.

Да, ама не. Защото мускулите, които ще свършат работата (ще компенсират) изобщо не са предназначени за тези компенсаторни дейности. Те се претоварват, дърпат неадекватно ставите и водят до износване на стави и лигаменти, натрупват прекомерно напрежение, стягат се и още повече дърпат не където трябва, появяват се болки, спазми и …колелото се е завъртяло.

Ако се замислите, този удивителен вроден ни механизъм за справяне наистина е Божи дар, когато нямаме друг избор. Ако останем без крайник или получим тежка травма, този механизъм ще ни спаси и ще ни помогне някак-си да продължим да живеем и да се движим. Но за онези от нас, на които всичко им е на мястото и нямаме кой знае какви променящи живота ни травми и увреди, компенсациите само създават повече болка и повече дисфункции.

Кога се стига до компенсации?

Причините за компенсациите са слаби мускули, лоша активация (лоша инервация), сковани стави, които пречат на мускула да се активира, лоша стойка и телодържане, лоши навици на движение, независимо как са придобити или комбинация от всички тези неща.
Ако компенсациите на тялото се появяват толкова лесно и всеки ги има, защо повечето от нас хал-хабер си нямат за тях?

Ако колата ви не иска да запали, първо сигурно ще си помислите, че акумулаторът ви е паднал (освен ако не сте супер опитен шофьор, сблъскал се с какво ли не). Но като отворят капака, майсторите виждат много други проблеми с колата ви и причината да не запали. А вие сте си я карали така без да си давате сметка.

Същото е и с телата ни. Например, боли ви коляното, но нямате идея защо. Не сте падали, не сте го усуквали. Оказва се, че проблемът не е в коляното, а в дупето ви, например. Коляното само е проявило симптома, който усещате, макар реалният виновник за болката в коляното ви е слаб седалищен мускул, който води до лоши модели на движение в коляното.

Ако отидете на йога с тези си „лоши“ навици и модели на движение нещата могат да са още по-интересни. Ще се окаже, че не можете да правите някои пози или ги правите, ама се кривите, а като ви поправят нищо не усещате и не ви се получава правилно. Или не можете да дишате…С което искам да кажа, че компенсациите не са шега работа и изискват вниманието ни.

Ако осъзнаете какви модели на движение имате и кои от тях не са ефективни, можете и да идентифицирате как компенсирате и да промените начините си на движение преди още да се е стигнало до болка.

heyaṁ duḥkham-anāgatam ॥16॥Но бъдещата б0лка може да бъде избегната

(Йога Сутра, 2.16)

No comments yet! You be the first to comment.

Вашият коментар