Обучение на учители

Как обучението на учители задълбочава практиката Ви

Да се препитаваш с преподаване на йога е много трудно. Ето защо, едно задълбочено изучаване или учителски курс е едно от най-добрите неща, които можете да направите за себе си. Макар да преподавам йога (Ащанга) почти 15 години, не всичко ми е лесно и далеч не всичко—ясно. Все още има пози от Началната серия, с които се боря, не мога да се изправя на Стойка на ръце без ритане и не винаги съм супер-фокусирана.

Разбира се, това ме прави само човек и е нещо нормално. Но пък преподаването на Ащанга ми е помогнало да порасна и узрея по толкова начини, че без това едва ли и малкото, което мога щях да го мога.

На първо място се научих никога да не подценявам учениците си. Днес те могат да избират сред всякакви видове йога, учители, събития..Научих се да уважавам времето им, затова когато те се появят и аз съм там на 100%. И тези 100% включват цялата работа, която трябва да свърша предварително, за да дам най-доброто от себе си, освен изчерпателния материал в достъпна форма. И това включва както ежедневна практика и дисциплина, така и постоянно учене и саморазвитие.

Не е лесно да се вземе решение как и с кого да учите. В края на краищата, повечето интензивни програми са продължителни, включват пътуване, разходи, отсъствие от работа, а и не са съвсем евтини. Ако вече преподавате и сте с вечно отънял джоб като мен, наистина трябва да прецените какво ще получите насреща…

Но пък, от друга страна, вече попаднали на качествен курс или обучение—смело напред, защото ползите от такива обучения далеч не се изчерпват само с научаването на някоя и друга техника…

Ще започна с предприемачеството. Да, звучи странно, че го казвам, защото йога не е бизнес, а и дори да беше, аз съм лош бизнесмен. Но нека погледнем нещата реално: трудно бихте си изкарвали препитанието, ако само водите часове. И да се скъсате от преподаване, с времето идва умората, досадата, липсата на време да се развивате Вие и т.н.

С други думи, за да продължите да преподавате, ще трябва да намерите други начини да го правите—частни уроци, семинари, ритрийти…Ао за да водите такива неща, ще са ви необходими знания, защото без да сте уверени в знанията си, това няма да стане. Да, днес кой ли не организира такива неща, но истината е, че качественото съдържание на повечето събития е спорно и разчита на неориентираността на “клиентелата”. Приятно прекарване може би, но реални и дълбоки знания—едва ли.

Та едно качествено обучение ще ви даде увереността, че наистина знаете и разбирате онова, което преподавате и ще ви отвори вратите към творчество и нови начини да достигнете до хората и да бъдете чути. Второто предимство на такива обучения е, че ще получите един много по-широк и интегриран поглед върху системата или метода йога, който искате да преподавате или практикувате. Днес, Ащанга йога се преподава под път и над път, но малко са местата, където онова, което се предлага е наистина автентичният, традиционен метод. Всеки инструктор си прави каквото иска в часовете и хората, насочили се към такива часове и инструктори, съвсем се объркват какво е и не е Ащанга йога, незнаещи какво да очакват.

Хубавото е, че когато започнете да учите, ще можете да фокусирате знанията и уменията си към една интелигентно изграждаща се във времето практика—нещо, което ще обслужва и вас и учениците ви не само за кратко, а за цял живот. Защото неиздържаните методики или липсата на такива, липсата на вътрешна логика и интегритет на практиката бързо се изчерпват като потенциал за развитие.

Младите, току-що започващите учители, често усещат натиск от страна на клиентите си да ги забавляват, да им дават разнообразие и какво ли още не…Опитните учители знаят как да привнесат творчество без да клякат пред капризите на учениците си, да потъпкват основополагащите принципи на онова, което преподават или да загубят консистентност и посока. Истината е, че повечето хора се нуждаят от система и логика за да не се откажат. Освен това, ще се научите да обяснявате нещата по-добре. В смисъл, че ако не можете да обясните нещо по прост начин, значи не го знаете достатъчно добре. Когато придобиете увереност в знанията си по анатомия, техника, философия, ще можете с повече лекота да обяснявате сложни идеи и да ги вплитате в работата си. Колкото са по-дълбоки знанията ви, толкова по-лесно ще можете да обяснявате, а това създава доверие.

Едно от най-важните неща, които може да научите в учителски курс е къде се намирате самите вие в момента и какви са вашите собствени ограничения. Това ще ви покаже къде има нужда да поработите повечко, независимо дали става въпрос за техники или преподавателски умения. Ще усетите какво е да преподаваш, в какво сте добри и какво още имате да развивате. Ако вече преподавате, едно такова задълбочено обучение или учителски курс ще ви дадат една различна перспектива. Аз постоянно развивам уменията си да наблюдавам, да асистирам, да инструктирам във водени класове. Винаги има над какво да се поработи. Но да преподавате без да осъзнавате слабостите си и/или предизвикателствата пред себе си е недопустимо.

От опита си с учителски курсове, наблюдавам психиката “каране на курс, заради дипломата”, а не “учене за знания”. Да, странно е, че и в йога има хора, които като че ли не са склонни да учат за себе си, а искат да претупат обучението си, за да се каже, че са изкарали курса, за да използват получения сертификат…Йога на първо място е работа над себе си и колко такава работа ще свършиш, толкова имаш да даваш и на учениците си. Няма друг начин.

И не на последно място, ако йога е вашата страст и поминък, такива обучения са добра инвестиция. Аз живея сравнително скромно и се лишавам от много неща, но никога не съм се стискала за обучение, което съм считала, че ще допълни или обогати знанията и уменията ми. В същото време, когато предлагам нещо, старала съм се качеството и стойността на онова, което предлагам да е повече от финансовата му стойност.

Повечето професии изискват доста големи инвестиции и продължаващо развитие и йога не прави изключение. Очевадно е, че онези инструктори, които инвестират в собственото си развитие ще могат да предложат повече качество, умения и знания, които от своя страна ще им помогнат да не са едни от многото, а да бъдат търсени и уважавани, защото наистина ще оставят следа в живота на собствените си ученици.

No comments yet! You be the first to comment.

Вашият коментар