Практика

Какво да очаквате от първата си Ащанга практика

Готови ли сте да тръгнете на Ащанга йога? Ако е така, може би сте се подготвили за онова, което Ви очаква. Но всъщност има много неща, които едва ли някой Ви е казал, а и сигурно никога няма да Ви каже…

Макар да сте прегледали хиляда статии, в които Ви съветват “да пиете вода”, “да дишате” и т.н. За рекламите да не говорим! “Супер спокойствие!”, “10 кг надолу за 15 дни!”, че и “Просветление—2 на цената на 1!” Ами…Поздравления! Сега вече знаете “да си пиете водата” и “да дишате”…ама обещаваните резултати са все още фантасмагория, а и изобщо все още хал хабер си нямате какво да очаквате.

Та, ето Ви истината (шега няма, всичко е изпитано на практика!):

РЕДОВНИТЕ ПРАКТИКУВАЩИ

Когато влезете в шалата (о, да, в Ащанга, студията се наричат “шала” и объркването Ви може би е започнало още докато сте търсили “студиото”, но това е малък проблем). Та, като влезете в шалата първото, което ще видите са редовните практикуващи. Достатъчно е смущаващо, че са заели централните места, ами и вече се потят и не Ви обръщат никакво внимание. Стрес! Виждате ги какво правят и Ви се ще да избягате по-надалеч! Не е толкова страшно. Всъщност, нали не Ви обръщат внимание, направете същото. Само внимавайте да не ги поглеждате в очите, защото това може да бъде интерпретирано като “потъпкване на личната територия” и “скапване на фокуса”. Ако наистина Ви е за първи път, най-добре е да дойдете в обявеното време, за да започнете заедно с останалите и да участвате в разпределението на територията…Веднъж като “препотите” мястото си, става по-лесно.

КЪДЕ ДА СЕ НАСТАНИТЕ

Не че имате много избор, особено в Майсор класове, където ще трябва да застанете просто където има място, но ако дойдете в началото на практиката (вж. по-горе), настанете се така, че да не сте в застрашаваща близост до стените около Вас. Подредете постелката си на една линия с останалите около Вас. Да, знам, ще Ви се иска да се скатаете в някой ъгъл или на по-голямо разстояние от онези, редовните, но така или иначе учителят ще Ви накара да сте в “интимна близост” до другите, дори да има колкото си щеш пространство. Не спорете, така трябва. За Ваше добро, дори да не Ви се вярва.

ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕ ПРАКТИКАТА

Е, да, това важи АКО дойдете в самото начало. Опитайте се да не сте много шумни и ако се налага да поизчакате учителя, седнете си на заплютото място и просто гледайте тъпо. Всички правят така. Някои може би “разгряват” и издават странни звуци—нека не Ви стряскат, звуците са нормални, макар изобщо да не са. Просто всеки ги търпи. Търпете и Вие. А и ходенето до тоалетна “за последно” или по време на практика нека не е с тряскане на врати от бързане. Така и така всички знаят къде сте отишли.

ПОЛОВИ РАЗЛИКИ

Хм…Е, тук винаги е деликатно, но все пак мъжете трябва да знаят, че още едно хубаво нещо на йога е, че са сред много хубави жени. И те са страхотни пичове, освен ако не започнеш да се облизваш прекалено очевадно. Наистина, запазете прелъстителните си погледи за друго място, а ако не успявате, то хвърляйте по някое око много-много тайно… Сега жените…Трябва да знаете, че повечето клинчета, особено от онези прилепналите, наистина стават прозрачни, когато се разтегнат в някое Куче…Ама наистина понякога се вижда…всичко. Така че, заредете се с хубави прашки…

НАЧАЛОТО НА ПРАКТИКАТА

Макар често да е очевидно, все пак ако не сте сигурни, че учителят е влязъл в шалата, изчакайте да видите дали някой от редовните няма да скочи да го прегръща ентусиазирано. Ако да, то това е учителят/учителката. Не си мислете обаче, че тук всички се обичат. Много често е само поза. Понякога часовете по йога започват със седене в “удобна поза”. Е, ако не е в началото, все ще дойде моментът да поседите “удобно”. Но имайте предвид, че тук “удобно” означава с прав гръб, кръстосани крака без да стърчат коленете Ви във въздуха, с придърпани назад рамене, че и отпуснати…Не само, че не е удобно, да Ви кажа, ами понякога е и болезнено. Добре, че преподавам Ащанга и докато дойде моментът за сядане, всички са минали през такава мелачка, че…им е все едно. Всъщност, Ащанга ще Ви подготви за това сядане удобно, като когато най-сетне Ви позволят да седнете, определено ще се чудите дали Ви е удобно, защото поне сте седнали или наистина нещо сте постигнали. И не се подлъгвайте по блажените физиономии на другите седнали удобно около Вас. Малцина са в нирвана. Повечето—поне в началото—се притесняват да затворят очи и все скришом наблюдават другите, докато се питат какво изобщо правят там.

ПОЗИТЕ

Е, стигнахме си на думата. Позите. Много са и са много разнообразни, но не и комфортни, както сигурно са Ви казали в някоя реклама. Не стига, че се потите и пъшкате и се чувствате като тотален идиот, ами и често имената на позите са на санскрит, което тотално Ви прецаква. Няма да имате и грам идея какво всъщност се случва и откъде Ви е хрумнало да си го причините. Един от начините да сте малко повече в час е да дишате (е, поне това отговаря на рекламите) и да, учителят ще Ви казва къде да вдишвате и да издишвате. Но пък, тези инструкции изобщо не съвпадат с начина, по който Вие дишате! Но, няма страшно, дори да правите по 5 вдишвания за времето на едно и често да забравяте да дишате изобщо, дишайте. Действа!

ШАВАСАНА

Накрая винаги идва време за почивка, която някои наричат Шавасана. Означаващо “труп”, защото лягаш по гръб и не правиш нищо. Но ако вече сте успели да се почувствате като пълен идиот, то в Шавасана може да стане още по-зле. Не само ще Ви инструктират да не се движите изобщо, ами и да не мислите за нищо. Ха! В момента, в който чуете, че не трябва да мислите за нищо, ще започнете да мислите за всичко, което Ви се е случило през деня или Ви предстои. Като нищо ще изникнат някакви тревоги и страхове, за които не сте и подозирали, че имате. Можете да се ядосате, че трябва да лежите, неправейки нищо и губейки си времето и ще Ви се струва, че лежите цяла вечност. Точно в този момент ще мразите йога. И тъкмо да си кажете, че “никога повече…”, нещо ще прещрака и ще се предадете. Ще Ви стане готино и ще решите, че си заслужава. Ще Ви се доще да разцелувате всички, най-вече учителя си. Но в този момент най-вероятно ще Ви кажат да се претърколите и да седнете удобно отново и ще забравите за прозрението си.

Ще сте напълно фрустрирани. После обаче през деня, частица от онова чувство, че си заслужава и че обичате целия свят ще се завърне. Няма да знаете точно какво се е случило, нито защо, но ще се чувствате по-леки, по-високи, по-силни, здрави, отворени, забавни, уверени.

Добре дошли сред йогите!

No comments yet! You be the first to comment.

Вашият коментар