Анатомия

Анализ на позата и корекция

Кривият гръбнак е враг на само-осъзнаването.

– Йогананда

Значението на правилната стойка, включително в асана, е нещо, което никой не оспорва. Но преподаването на правилна стойка и постановка далеч не е част от повечето масово предлагани йога-класове или е сведено до позицията на кутрето и движенията в тазобедрената става, които в същото време компресират гръбначния стълб.

В най-добрия случай, гръбнакът е поставен под огромно напрежение, а понякога (често, чето, често за съжаление), мускулите му контрактират толова силно, че за какъв поток енергия може да става въпрос?

Невъзпрепятственото протичане на прана (жизнена енергия) е крайната цел на йога асана, независимо дали сме тръгнали на йога за кеф, просветление или спортни постижения.

Много инструктори не са достатъчно компетентни да забелязват какво се случва в телата на учениците им, а камо ли да предложат корекции. те може би знаят някои модификации а позите, но всъщност не разбират какво се случва реално в ставите и тъканите на тялото пред тях. на мнозина не им и пука за това. Има и такива, които звучат компетентни и могат да изрецитират “правилната” постановка за тази или онази асана, но като че ли забравят, че гръбнакът е онзи стълб, около който се върти всичко и чисто физически, неговата позиция е много по-важна от позицията на която и да е друга телесна част.

Освен това се искат много знания (тези в учителските курсов са само началото) и много практически опит, за да се ориентираме в различните тела и техните проблеми и да нанасяме корекции така, че винаги да имаме добра постановка. Трябва и да сме достатъчно свързани с телата си и да експериментираме с тях, за да знаем как малките промени в позите и позиционирането променя общата постановка, усещането и промяната в енергията им.

Но защо е толкова важна добрата стойка? Kак да знаем дали постановката ни е добра и дали постановката на учениците ни е добра за тях, за да имаме полза от това, което правим? И как да нанесем необходимите корекции?

На първо място, добра постановка е необходима, за да избегнем травми и да имаме максимална полза от асана. например, ако отпуснем цялата си тежест върху крак, който е в хиперекстензия ще нарани коляното. Изкривяването на таза в пози като усукан Триъгълник и други подобни ще скъсят мускулите по гърба от едната страна и ще ни изкривят и т.н. Телата ни ще си правят позите както им е най-удобно, според навици, съществуващи компенсации, неефективна комуникация на мускулите с нервната система и оттам неефективни модели на движение. Изпълнявани по този начин, изкривяването може да стане трайно или мускулът, който всеки път се стресира може да изпадне в спазъм, създавайки болка. Или нещо по-лошо като износване на ставни връзки и последваща нестабилност на ставата.

Когато има нещо такова, независимо от причината, мускулите, които би трябвало да извършват движението, да го стабилизират и контролират не успяват да си свършат работата добре. Когато мускулите не се използват правилно, те не стават по-силни, колкото и да ги мъчим да работят. Нарушава с и потока на енергия през тази част на тялото и се създават блокажи, нарушаващи кръвообращението, лимфооттока и трофиката на тъканите. Рефлекторно страдат и вътрешните органи. Ползата от такава асана е много малка.

За да се извлече ползата, която всяка асана предлага и още повече, когато се работи по-терапевтично, правилната постановка е от първостепенно значение.

Но не е само това. Лошата постановка и мис-алайнмънтите оказват отрицателно влияние на потока енергия, а оттам на психиката, емоциите, ума ни. Когато не се чувстваме добре по каквато и да било причина, ние се прегърбваме, отпускаме главата и погледа надолу, смаляваме се. Това са рефлекси. Рефлекс е и, че когато се чувстваме добре, изпъваме гръбнака, отваряме гърдите и повдигаме глава.

Един прост тест дали постановката ви е добра – застанете в Самастити и стойте 5 минути. Ако дори мисълта за това да стоите неподвижни и изправени 5 минути не Ви харесва, значи някъде тялото Ви вече е поддало и няма да му хареса да стои неподвижно, защото е нестабилно. Ако все пак решите да постоите в Самастити неподвижни за по-дълго време, обърнете внимание дали наистина Ви е комфортно след 1 минута, кои мускули като че ли работят и се товарят повече от други, свличате ли се постепенно, има ли някъде където се появява дискомфорт и/или болка? Всичко това са признаци за неоптимална позиция. А щом не можем да стоим на крака, как ще се движим?

Ако имаме оптимална постановка, тялото си активира необходимите мускули, за да я поддържа и активира мускулите, на които това им е работата. При неоптимална постановка, тялото пак ще ни задържи изправени, но ще активира мускули, на които изобщо не им е работа да ни държат изправени (или застанали в безумна йога поза). Ако тези мускули вършат чуждата работа прекалено дълго, те ще се изморят по-бързо, а и ще престанат да вършат основната си работа. И да, ако никога не сме били в оптимална постановка, може би мускулите са донякъде атрофирали и ще е необходимо време постепенно да се тонизират, за да започнат да си вършат работата.

Как да коригираме неоптимална позиция?

На първо място наблюдавайте учениците си в Самастити. Стоенето прав и ходенето са два много базисни рефлекса, които дори се използват за диагностика на стойката и моделите движение, защото са ни вродени и много естествени. Как стоят учениците Ви, как стъпват, когато стъпват, за да направят дадена поза, как се навеждат…Тялото може да каже много неща и неговият език е мускулният тонус. Нормален тонус, малко тонус, никакъв тонус, прекален тонус…

Трябва да можем да се ориентираме в тези неща, ако искаме наистина да помагаме на нашите ученици да бъдат здрави и да открият онази емоционална и духовна свобода, която идва с подреденото и здраво тяло.
Диагностика на статика и динамика за йога е нова услуга, която Ащанга Йога България ще започне да предлага от новата 2021 година. Ако Ви мъчат болки тук и там и не минават или постоянно се връщат, ако ходите на йога от известно време, но не виждате кой знае какъв резултат запазете си час. Ще направим някои прости тестове за оценка на мускулния тонус според онова, което Ви мъчи и ще изградим стратегия как да модифицирате йога практиката си така, че тялото Ви да възстанови нормални функции, за да се елиминира болката и дискомфорта и/или за по-добри резултати. Тези дни ще направя и нова страничка в сайта за новата услуга, така че проверявайте сайта, образовайте се и се възползвайте!

No comments yet! You be the first to comment.

Вашият коментар