Анатомия

Не можете Лотос? Тазът Ви е изкривен…

Една от целите на йога практиката е да ни покаже къде сме в момента, включително като физическо състояние. А ние сме си дисбалансирани по много начини.

Та, по време на практика, много дисбаланси, за които може би не сме си давали сметка цъфват. Аз вярвам, че интелигентната практика не би могла да предизвиква такива и дори би могла да “пооправи” някои от тях.

Един от дисбалансите, които напоследък виждам често, засяга таза и по-точно взаимоотношението между дълбоките външни ротатори (най-вече пириформиса), малкия и среден седалищни мускули и псоаса. Много са начините, по които този дисбаланс се проявява, но един от най-често срещаните е трудности с Лотос и поставянето на крака зад главата, в съчетание с болка по външната страна на таза и/или в кръстно-хълбочната става от време както и хронично стягане на дупето в Гледащо нагоре куче (обикновено повече от страната на болката и засегнатия крак).

Всичко това говори за не съвсем добре функционираща тазобедрена става. Същата тази става може да се обажда при някои движения и то не само по време на практика, а и в ежедневието.В тези случаи, един по-внимателен оглед на ученика показва неравен таз. Едната му страна (тази с болката) е килната напред по отношение на другата.

Ще попитате, как изобщо е възможно това?Има много мускули, които са свързани с тазобедрените стави: псоас, прав бедрен, аддукториабдуктори. И макар при всеки човек моделът на дисбаланс да изглежда различно, в повечето случаи нещата опират до стегнати седалищни мускули и стегнат псоас.

Има много причини тазът да се изкриви по този начин. На първо място, може би по рождение едната му страна е по-високо от другата чисто анатомично, като например при неравна дължина на краката. Напрежението в мускулите около хълбока също може да допринесат за изкривяването като например ако сме падали по дупе върху седалищната си кост.

Съществуваща сколиоза също създава напрежение в мускули, които от своя страна предизвикват допълнителни дисбаланси. Нелекувани травми или травми от дълго време по същия начин ще карат тялото да компенсира по един или друг начин.

Практиката по йога сама по себе си трудно би предизвикала такива дисбаланси, защото обикновено практиката е балансирана откъм разтягане и сила, работа за дясно/ляво, отпред/отзад, макар някои практики да не са съвсем издържани от тази гледна точка.

Лесно можем да проверим дали тазът ни е “равен”. Просто трябва да застанем прави и да открием предните горни хълбочни бодили (ASIS), които при равен таз би трябвало да са на една и съща височина. За още по-сигурно, можем да напипаме и задните горни хълбочни бодили, които също нормално би трябвало да са на едно ниво.

Разбира се, при повечето хора има леко неравенство, което не е проблем, но ако това неравенство във височината на бодилите е дста, тогава много вероятно е това да причинява проблема. Да кажем, че тазът наистина е в предна чупка от едната страна. Какво означава това?

Най-очевадното: бихме могли да очакваме, че мускулите по предната част на таза от тази страна (псоас, аддуктори, прав бедрен) ще са скъсени и стегнати. В същото време, мускулите отзад са постоянно в разтегнато състояние, което не е добре. Освен това, мускулите над таза от “килнатата” страна ще са също скъсени и компресирани. Това най-много се вижда в квадратния поясен мускул (QL) мускул в пози като Триъгълниците, но освен квадратният мускул и параспиналните мускули също може да са стегнати, заради тази постоянна компресия.

Тъй като тазът е килнат от едната страна, то и седалищните мускули няма да са ОК с това. Трудности с външната ротация в тазобедрената става от килнатата страна са си нещо нормално. Разбира се, в някои по-прости пози това може да не е кой знае какъв проблем, но при Лотос или нещо по-сложно, липсата на външна бедрена ротация ще се проявява като болки в коляното или невъзможност да се сложи крака зад главата. (Тук нека отбележа, че има още хиляди причини да не можем да сложим крак зад главата. Това, което имам предвид е мускулни ограничения около тазобедрената става).

И така, всички тези неща когато се комбинират ни дават картинката на един таз извън баланс. И това не бива да остава така, защото последствията може да са драстични. Компенсациите за дисфункционални начини на движение са най-опасното нещо, защото рядко се осъзнават и възприемат като проблем сами по себе си, а и те често маскират основния проблем.

Ако имате затруднения с външната ротация в бедрата и от време на време някакви болки в хълбоците, К-Х ставите или коленете (обикновен ще е на едната страна), заслужава си да се консултирате за тези неща с опитен йога инструктор, който може лесно да установи неравността на таза Ви и да Ви препоръча начини да работите за балансирането му. Изследвайте какво усещате и анализирайте моделите си на движение. Осъзнаването им може много да помогне за онова, което правим и начините по които го правим на постелката.

Това винаги е нещо добро.

No comments yet! You be the first to comment.

Вашият коментар