Кинезиология

За приложната кинезиология

Напрежение в слепоочията, спазми във врата, болки в гърба, скованост на коленете или недобра стойка…Всички тези проблеми могат да причиняват дискомфорт, но и сериозни проблеми със здравето. Много често, лекарите не успяват да идентифицират причината за тях, лекувайки наслуки. Приложната кинезиология е наука, която с помощта на мускулно тестиране позволява да открием истинската причина за състоянието Ви, а не просто симптомите, и посредством специализирани методи за въздействие да се възстановят функциите на опорно-двигателния апарат и дори органи.

Кое прави приложната кинезиология толкова ефективна?

Приложната кинезиология разглежда организма като един цял механизъм, а не го разделя. В тялото на човека всичко си взаимодейства и именно това се използва от приложните кинезиолози да се открива причинно-следствената връзка между заболяванията и онова, което ги причинява.

Терапевтът може да открие дори онова, което не показват и кръвните анализи като хронична инфекция, интоксикация с тежки метали, която се проявява от време на време, когато имунитетът е слаб, например. Но в повечето случаи и най-разпространено е използването на кинезиологията за балансиране на стойката и движенията и въздействие върху опорно-ставния апарат.

Всички процеси в организма – включително поддържането на стойката или някаква позиция на тялото и движенията му се контролират от централната нервна система. Ето защо, диагностиката се провежда като се стимулират рецепторите на тялото, за да се предизвика обичаен рефлекс. Когато рефлекс няма, това е индикация за нарушена функция и комуникация между ЦНС и съответния мускул или орган на тялото.

Например, ако имате болки в коляното, терапевтът може да тестира мускулите, движещи коляното Ви (в зависимост кога Ви боли). При лоши рефлекси, трябва да се запитаме защо мускулът не реагира нормално. Причините може да са в самия мускул (тригерни точки, слепване на фасция, потискане от страна на прекалено възбудими синергисти или стегнат антагонист, нарушение на кръво- и лимфопотока и т.н.). Но причината може и да е в нарушението на цялата мио-фасциална верига, по която има друг мускул/сухожилие/лигамент, които не функционират правилно и карат нашия “заподозрян” мускул да компенсира по един или друг начин. Няколко прости теста (или поредица от такива) могат да ни насочат към блокаж в шийните прешлени, които притискат нерви или вътрешен орган, който не функционира добре, но е свързан с работата на този мускул.

Какви са кинезиоложките методи на терапия?

Негативните изменения във физическото тяло, включително блокирането на потока на енергия, отслабване на мускулите, скъсяване на мускулите или тяхната хипер-възбудимост могат да бъдат предизвикани от вълнение, злоба, омраза, ревност, неудовлетвореност, страх, неотработени емоционални травми…Но могат и да са следствие от наши навици на телодържане, движение, мислене…Според причината, терапевтът определя и терапията.

Методите на терапия са много, разбира се. Има техники, насочени към възстановяване на мускулите, други са свързани с фиксациите на гръбначния стълб, трети – към пре-обучението на отделни мускули в оптимално движение. Някои от тези техники включват тригерни точки, мио-фасциално освобождаване, ПНФ, лек масаж и перкусия, разтягане, модифицирана функционална йога…Когато са засегнати мускулите (винаги), работата с тях е неизбежна.

Защо мускулите?

Може би ще се запитате, а защо именно мускулите? Какво общо имат те с алергията Ви, например….

Приложната кинезиология на първо място се занимава с това, доколо тялото е адаптирано към натоварвания от всякакъв вид. Всичко оказва въздействие върху състоянието на мускулите Ви, затова в основата на тестовете е способността на мускулите да се приспособяват (силата на тяхното съкращение и отпускане).

Тялото ни по принцип е изградено на принципа на самобалансиране. Веднага щом в тялото настъпи каквото и да е нарушение или дисбаланс, които влияят на способността на тялото да понася натоварвания, мускулите реагират като първа линия на отбрана. По този начин, мускулите преразпределят натоварването така, че увредата от нарушението или дисбаланса да е минимален за системата ни като цяло. Натоварване и дисбалнс в случая е всичко – не само спортните натоварвания, но и дългото седене, стоене, ходене, години работа в една и съща поза, дори и една практика по йога. И да, алергията Ви също.

От друга страна, мускулите са и най-активната система в тялото. Няма друга структура, която да може така да се съкращава и отпуска като мускулите. Именно затова, да се компенсира по някакъв начин за нарушението или дисбаланса е най-лесно посредством мускулите. За целта е достатъчно едни мускули да започнат да се съкращават повече, други – по-малко или дори да се изключат. И тялото си има един удивителен инструмент да го направи, наречен тригер или тригерна точка. Но за тях в някоя друга публикация.

По този начин, мускулната Ви система е не само много удобен компенсатор за дисбалансите, но и индикатор за тяхното съществуване.


Запишете се на консултация за Функционално Структурно ре-Балансиране с Ирина на yogashala@abv.bg


Получавайте всички публикaции по email

No comments yet! You be the first to comment.

Вашият коментар