Рецепти

Лесен бананов хляб

Влажен и вкусен, чак да не повярваш, че не е вреден!


Разбира се, аз малко имам други критерии за “здравословен” и “вреден”…Само защото едно нещо съдържа по-“здравословни” продукти, не го прави автоматично полезно, нито пък означава, че и с най-полезните неща не трябва да се внимава. Но все пак, всеки има нужда понякога от нещо вкусничко, което да му е под ръка, ако му се прияде…


Когато бях дете и ходех на балет, силно ме ограничаваха със сладките неща. Освен това, не съм родена кльощава и винаги съм си имала “детското барабанче” отзад. В къщи, никога нямахме сладки неща. Мама нямаше (и никога не придоби) навика у дома да има нещо домашно изпечено или приготвено…Много се учудвах като ходех на гости у съученичките си, че в тях винаги имаше я някой сладкиш, я бонбони, я курабийки…За мен тези неща бяха свързани с празници и рождени дни. И с бабите, разбира се, които виждах рядко, но пък се възползвах от желанието им да ме поглезят.


Почти 50 години по-късно, нещата не са кой знае колко по-различни. Вече няма кой да ме глези, а аз нямам нито навика, нито необходимостта у дома да има нещо сладко. Може би затова не го обичам – все пак по-лесно се живее, когато нямаш нещо, което не обичаш, отколкото да го обичаш и да го нямаш. Но често експериментирам когато имам повод и когато поне потенциално има кой да опита експериментите ми. Опитвам се да си напомням, че всеки ден е празник, просто ей-така.


Повечето рецепти за бананови хлябове изискват доста захар и масло. Аз реших, че щом има банани, то няма нужда от допълнително подслаждане. Но все пак добавих няколко фурми, за да не е съвсем постно. Мазнината също е много по-малко, отколкото обичайно. Повечкото банан компенсира, а и киселото мляко добавя влага, така че ако искате изобщо да няма мазнина, спокойно може да я пропуснете без да пострада крайният резултат.
Този “хляб” се прави много бързо, с неща, които винаги имаме под ръка и винаги може да бъде разнообразен с още нещо отгоре – с малко кокосово масло или кокос, с някоя глазура или просто поръсен с шоколадови капки. Ако през деня не можете без снаксове, този бананов хляб е по-добрият вариант пред солетите, баничките, вафлите, кифлите…А яде ли някой още такива неща?

ПРОДУКТИ:


2 чаши пълнозърнесто брашно

1 ч.л. бакпулвер

3/4 ч.л. сода бикарбонат

3/4 ч.л. сол

1/2 ч.л. канела

1 1/2 чаши намачкан банан (около 3 средни банана)

1/2 чаша кисело мляко

6-10 фурми

2 с.л. захар

1/3 чаша олио

2 ч.л ванилия

за поръсване натрошен шоколад или шоколадови капки

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


1. Загрейте фурната на 180 градуса.

2. Смесете сухите съставки и мокрите отделно, а после излейте мокрите в сухите.

3. Поставете сместа във форма за кекс (около 20 см дълга), покрита с хартия за печене или намазана с мазнина.

4. Печете 30 мин (моята фурна явно пече по-слабо и се наложи да пека около 40 мин, но вие си знаете фурните) като сложите скарата по средата. След като се изпече, изгасете фурната и оставете още 10-ина минути вътре преди да извадите. Аз изключих фурната, приотворих вратичката и оставих така, докато изстине.

5. Добре е напълно да изстине преди да хапвате и дори да го оставите за една нощ, за да си се стегне естествено. Аз имах гости и нарязах първите парчета, докато хлябът беше още топъл. Не го опитах, но макар и вкусен (а как ухае….) виждах, че е малко по-влажен, отколкото ми се струваше, че трябва да бъде. На следващата сутрин си беше вече супер! А и като поседи, добива още сладост.

Да ви е сладко!

No comments yet! You be the first to comment.

Вашият коментар